Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола
 Педагошки факултет - Битола
  

ОГЛАСНА ТАБЛА

 

eticki kodeks

 

EAB

ЗБОРНИК НА ТРУДОВИ - 1
ЗБОРНИК НА ТРУДОВИ - 2

 

 

research gate

 

akademski calendar

Под  мотото „Во нашиот свет сите сме еднакви“ , на 06.10.2017 г. во ОУ „Коле Канински“ - Битола беше отворен инклузивен кабинет. На свеченото отварање присуствуваа деканката проф. д-р Валентина Гулевска, проф. м-р Мери Кавкалеска Стоилкова и проф. д-р Биљана Цветкова Димов. Студентите од Педагошкиот факултет ќе имаат можност да реализираат активности од педагошката практика во овој инклузивен кабинет.

20171006 101926

DSC 04842

Студентот Дарко Бошковски од студиската насока за Англиски јазик и книжевност настапи со своја поетска творба на Студентскиот поетски фестивал кој се одржа на 23 мај на Педагошкиот факултет во Скопје. Фестивалот беше организиран по повод 24 мај, Денот на просветителите - светите браќа Кирил и Методиј.

 

Група професори од Педагошкиот факултет - Битола учествуваа на меѓународната конференција „Проблеми и дилеми во современата настава: теорија и пракса“ која се одржа на 26 и 27 мај во Аранѓеловац (Р. Србија). Организатор на конференцијата беше Учителскиот факултет од Белград, а коорганизатори беа педагошките факултети од Загреб, Битола, Марибор, Арад и Бијелина.pfb ser.2905

lk ns slo 0517Проф. д-р Љупчо Кеверески зеде учество на Интернационалната конференција на Факултетот за бизнис и менаџмент во Ново Место, Р. Словенија која се одржа на 12.05.2017 година. Насловот на моето предавање беше: Психологијата и глобализацијата- Психолошките ефекти на глобализацијата врз идентитетот.

При истата посета на Факултетот за бизнис и менаџмент во Ново Место, реализира вкупно 8 наставни часови на следните теми: Personality Traits of the 21st Century Managers, Psychological Effects of Globalisation on Identity, The Role of Emotional Intelligence in Modern Business, Psychological Effects of Stress.

Овие активности се резултат на потпишаната соработка помеѓу Факултетот за бизнис и менаџмент во Ново Место, Р. Словенија и Педагошкиот факултет - Битола

На 25.04.2017 на Педагошки Факултет во Битола професорот Matt Murrie, професор по англиски јазик и книжевност, магистер од Универзитетот во Колумбија, ја презентираше платформата belouga.org како и дел од неговата издавачка дејност и досегашна работа во основните училишта низ Македонија.pfbt.murrie

pfbt oratorstvo2Во амфитеатарот на Педагошкиот факултет- Битола во организација на Универзитетот ,,Св.Климент Охридски“ - Битола на ден 24.04.2017 година со почетокот во 11 часот се одржа вториот по ред ораторски натпревар ТРИВИУМ 2017. Учество зедоа 17 оратори од неколку единици - членки на Универзитетот: Педагошки факултет - Битола, Економски факултет - Прилеп, Факултетот за безбедност - Скопје, Висока медицинска школа - Битола и Правен факултет - Кичево. После извонредното претставување на студентите-оратори, четиричлената комисија донесе одлука за првите три места:
Третото место и припадна на Симона Видановска од Правниот факултет - Кичево
Второто место и припадна Лина Димоска од Економски факултет - Прилеп
Првото место едногласно и припадна на Моника Нелческа, студент на Педагошкиот факултет - Битола.
pfbt oratorstvo1

lk.mariborПроф. д-р Љупчо Кеверески одржа пленарно предавање со наслов „Сензибилитетот на наставниците за работа со надарените и талентираните во Р. Македонија“ како дел од меѓународната конференција „Улогата на различните збогатени програми за развој на надарените и талентираните“ која се одржа на 08.04.2017 година во Марибор, Словенија, во организација на ОУ Јанко Глазер.

На 06.04.2017 г. група студенти од Педагошкиот факултет - Битола гостуваа во ОУ „Коле Канински“ од Буковски населби.
По повод претстојните Велигденски празници, студентите активно се вклучија во организацијата на настанот „Запеј, заиграј и засвири во името на љубовта, хуманоста и животот“, со изведба на десеттина музички композиции за пијано под менторство на проф. м-р Мери Кавкалеска Стоилкова. На настанот беше изведена драматизација на бајка од учениците во ОУ „Коле Канински“ и беа доделени скромни подароци за гостинчињата од Мајчин дом - Битола.
17760923 746113858881161 5313857348153456499 o